Tabel dilutii uleiuri esentiale

15 lei

Întâmpini probleme atunci când trebuie să socotești câte picături de ulei esențial trebuie să folosești pentru a obține diverse concentrații? Nici nu ai cum să ții minte atâtea variante de concentrații și cantități de bază purtătoare. De aceea am creat tabelul de diluare a uleiurilor esențiale.

În acest tabel, vei găsi cantitățile de uleiuri esențiale aferente mai multor concentrații și cantități de bază purtătoare. Am notat și câteva situații în care sunt recomandate diferite concentrații. Nu am uitat nici de conversiile utile, căci știm că e mai simplu să te raportezi la lingurițe decât să măsori mililitri. Și am adăugat și câteva sfaturi utile.

Datorită foliei magnetice cu care e prevăzut, poți să îl păstrezi pe frigider sau orice suprafață metalică. Tabelul de diluare a uleiurilor esențiale îți va fi de mare ajutor atunci când vei vrea să aplici aromele tale preferate pe piele.

2 în stoc

 

Descriere

Pentru a calcula simplu și rapid cantitățile de ulei esențial și de ulei vegetal în funcție de concentrația dorită, este recomandat a avea la îndemână un tabel diluții uleiuri esențiale. În acest tabel, sunt afișate cele mai frecvente concentrații folosite în aromaterapie și cantitățile necesare pentru a le obține.

Caracteristici tabel diluții uleiuri esențiale:

  • dimensiuni: (h) 21 cm x (l ) 14 cm
  • material: folie PVC + folie magnetică pe partea inferioară

Cum se folosește un tabel diluții uleiuri esențiale?

Tabelul de diluare uleiuri esențiale este simplu de folosit și citit. Datorită foliei magnetice, acesta poate fi păstrat pe frigider sau orice suprafață metalică. Astfel, poate fi mereu la îndemână, pentru a vă scuti de timpul irosit cu căutarea informației pe internet.

Pentru citirea tabelului de diluare, mai întâi trebuie să stabiliți concentrația pe care vreți să o obțineți. Concentrația se referă la concentrația de uleiuri esențiale care va fi prezentă în produsul finit, după amestecarea uleiurilor esențiale în baza purtătoare (ulei vegetal, cremă etc).

La marginea din partea stângă a tabelului, sunt prezentate concentrațiile de la 0.5% la 5%, precum și situațiile în care sunt recomandate fiecare.

Marginea superioară afișează numărul de picături de ulei esențial care trebuie folosite, iar pe latura inferioară a tabelului sunt afișate mai multe cantități de bază purtătoare, în ml. Pentru a afla cantitățile necesare din fiecare, este suficient să urmați linia concentrației dorite, până la intersecția cu cantitatea de bază purtătoare în care doriți să diluați. La punctul de intersecție, veți afla câte picături de ulei esențial sunt necesare a fi adăugate în cantitatea aleasă de bază purtătoare, pentru a obține concentrația dorită.

Exemplu:

Să spunem că doriți să faceți un amestec pentru un copil de 5 ani, într-un recipient de 50 ml ulei de migdale dulci. Uitându-vă în partea stângă a tabelului, veți vedea că 1% este concentrația potrivită. Urmăriți linia de 1% până la a 5-a bulină neagră din partea inferioară a tabelului, unde scrie ”50 ml”. La intersecția celor 2 linii, veți găsi numărul 15. Adică 15 picături ulei esențial sunt necesare pentru a obține o concentrație de 1% în 50 ml bază purtătoare.

Notă: Numărul de picături de ulei esențial se referă la numărul total ce trebuie folosit. Adică în caz că doriți să folosiți mai multe uleiuri esențiale, numărul total al lor trebuie să fie cel trecut în tabel (15 în exemplul de mai sus). În acest caz, cel mai potrivit ar fi să pregătiți amestecul într-un alt recipient. Apoi să folosiți pentru diluare atâtea picături din amestec câte scrie în tabel (15 în exemplul de mai sus).

Important de reținut!

Valorile din tabel sunt aproximative. Mărimea unei picături poate varia în funcție de mai mulți factori: dimensiunea orificiului de curgere, vâscozitatea uleiului etc. Pentru o dozare precisă, vă recomandăm:

  • să faceți calculele în unități de măsură standard (de exemplu ml)
  • să folosiți instrumente aferente (pipete gradate, cântar etc).

Valorile din tabel reprezintă concentrațiile recomandate pentru situațiile descrise. În anumite contexte, concentrațiile maxime admise pot fi diferite de cele din acest tabel. Specialiștii (medici, aromaterapeuți etc) pot recomanda concentrații mai mici sau mai mari, în funcție de situația particulară și de context.

Acest tabel este orientativ. Nu presupune că toate concentrațiile sunt sigure pentru toate uleiurile esențiale în toate situațiile. Înainte de a dilua, citiți cu atenție precauțiile de siguranță ale uleiurilor esențiale pe care doriți să le folosiți. Unele dintre ele au praguri maxime admise pentru aplicarea pe piele, din diverse motive (fototoxicitate, potențial iritant sau alergenic, etc). Respectați instrucțiunile și nu depășiți pragul maxim admis, acolo unde e cazul.

Pentru o mai mare siguranță, începeți cu cantități mici, mai ales în cazul în care folosiți un ulei esențial sau un amestec pentru prima dată. Creșteți apoi concentrația, gradual, dacă e nevoie, fără a depăși însă concentrația maximă admisă.

Pentru efecte mai bune, fiți consecvenți în aplicare – o dată la 3, maxim 4 ore, în situațiile acute.

Pentru aplicare pe termen lung (de ex îngrijirea tenului), sunt suficiente 1-2 aplicări pe zi. Totodată, specialiștii recomandă alternarea la 1-2 luni a uleiurilor esențiale folosite. Se recomandă, totodată, și o pauză totală (în care să nu folosiți deloc uleiuri esențiale pe piele) o dată la câteva luni.

Concentrație sau diluție?

În limbajul aromaterapeutic, este des întâlnit termenul de diluție. Acest lucru se datorează în special limbii engleze și a traducerii în limba română.

Din punct de vedere semantic, cele două cuvinte – concentrație și diluție – au același înțeles. Totuși, în vorbirea curentă pot apărea confuzii.

  • To increase a dilution = a crește diluția. Înseamnă să diluăm mai bine. Adică să folosim mai multă bază purtătoare și mai puțin ulei esențial. Deși în vorbirea curentă se folosește, în general, cu sensul de a mări cantitatea de ulei esențial, deci exact opusul.
  • To increase a concentration = a crește concentrația. Înseamnă să diluăm mai puțin. Adică să folosim mai mult ulei esențial și mai puțină bază purtătoare.

Pentru a evita această confuzie, noi – la eArome.ro – am ales să folosim termenul de ”concentrație” în toate materialele noastre.